Пловдивските Локомотив и Ботев са на коренно противоположни мнения при гласуването за промяна на формата на Първа лига от новия сезон 2020-2021. От БФС направиха анкета до всички професионални клубове дали са съгласни с промяната.

От „Лаута“ бяха едни от първите, които обявиха, че не е редно промяната да става по средата на сезона и ако се реши да има такава, това трябва да стане през първенство. Според спортния директор Георги Иванов – Гонзо инициативата на БФС прилича по-скоро на опит да се спаси от изпадане някой отбор.

Становище „Против“ промяната на формата са дали още от ЦСКА-София и ЦСКА 1948.

Два клуба не са върнали отговор на допитването – Лудогорец и Берое, като гласовете им се броят за „въздържал се“, твърди dsport.bg. Същата е ситуацията и с Арда, които са отговорили, но не се ангажират с крайно становище.

„ЗА“ увеличаване на групата с 16 отбора и промяна на формата още от следващия сезон са гласували Ботев (Пд), Левски, Черно море, Царско село, Славия, Ботев (Враца), Монтана и Етър.

Това означава, че ако БФС вземе решение за група с 16 отбора, почти сигурно в края на настоящия сезон няма да има директно изпадащ отбор, а последният ще играе бараж с третия във Втора лига.