Както още снощи ви анонсирахме PlovdivDerby.com е мястото, където ще откриете първото интервю на бъдещия изпълнителен директор на Ботев Пловдив Даниел Серехедо. Разговорът с испанеца проведохме късно снощи, часове след загубата от ЦСКА 1948 в турнира за Купата на България.

– Защо решихте да се съгласите да дадете първото си интервю чак днес?

– Пристигнах тук през януари и трябваше да разбера по-добре клуба, околната среда преди. Сега съм готов да започна да говоря.

– Бихте ли първо се представили на българската футболна общност и по-скоро да представите начина си на работа и разбиранията си, защото не сте г-н Никой. Нашата проверка сред нашите източници в Испания показа, че вече сте си създали име и не една или две медии публикуваха обширни материали за вашата кариера до този момент.

– Имам своя опит, вярно е. Работих в няколко индустрии. Във футбола, извън него. Имах собствен бизнес. Имам подходящ опит във футбола в LaLiga. Мисля, че предишният ми опит може да помогне за развитието на Ботев Пловдив и за подобряване на българския футбол като цяло, но аз съм само част от екипа, който се стреми да направи това.

– Добре, нека поговорим сега за днешния мач (Интервюто е правено вчера вечерта след загубата на Ботев Пд от ЦСКА 1948), за вашите впечатления и претенциите, които футболният клуб има към съдийството …

– Мисля, че отборът се представи добре в мача днес. Честно казано, мисля, че направихме добър мач и лесно можехме да го спечелим. За съдийството има какво да се каже, не само за днешния ден, не само за мачовете на Ботев. Какво се случи днес в мача, всички можеха сами да видят. Не съм пристрастен. Това е тенденция в българския футбол, която всеки може да види и когато казвам всеки, имам предвид всички: Българска федерация, фенове, играчи и всички. Тук не става въпрос за Ботев, не става дума за съдии, които свирят срещу нас. Тук става въпрос за съдии, които унищожават професионалния български футбол. Дойдохме в Пловдив в търсене на превъзходство и се стремим към това. Изисквам това от моя екип и очаквам същото и от останалите заинтересовани страни тук. От Българския футболен съюз, от останалите клубове и определено от съдиите. Разбираме, че всеки прави грешки от време на време, но днес правилните решения бяха изключения. Ако ме попитате какво бих направил, ако този съдия беше мой служител, имам ясен отговор на въпроса, бих го уволнил, защото той не само вреди на моята компания, но и на бизнеса като цяло. Загубих броя колко пъти той спря мача днес без причина. 3-4 пъти той отсъждаше фалове, преди те действително да се случат. Всеки имаше възможност да види какво се случи на терена днес. Ако това не се промени незабавно, ако Българската федерация не предприеме необходимите действия, за да поправи тази грешка, ние сме длъжни да преминем към следващи инстанции, тъй като сме лоялни към футбола и носим отговорността да поддържаме футболната индустрия жива, защото това поведение го убива.

– Но мислите ли, че Ботев направи достатъчно от футболна гледна точка, за да спечели, както днес, така и в предишните мачове под ръководството на новите треньори?

– Честно мисля, че заслужихме да спечелим мача днес. Беше много добро първо полувреме с няколко грешки и добър мач като цяло.

– Познавате ли лично работата на Вали? Смятате ли, че той и екипът му са правилните специалисти за Ботев Пловдив в ситуацията, в която се намира клуба? И с каква увереност се използва старши треньорът към този момент?

– Моята работа тук е по същество да позволя на треньора да си свърши работата без каквато и да е намеса, и да служа като щит на първия отбор, който работи усилено за постигането на целите си. Доверието в треньорския екип е пълно и сме 100% сигурни, че тяхната упорита работа скоро ще покаже резултати. Валентич и неговият екип са тук, защото смятаме без съмнение, че това е най-добрият екип за този проект.

– Каква ще е трансферна политика на клуба? Направи впечатление, че бяха направени 3 бързи трансфера още с пристигането на новия треньор. След това бяха привлечени двама класни (на визитка) играчи като Току и Маркиньос, но и двамата пристигнаха под наем. Каква е идеята на тези два трансфера и с какво Ботев Пд може да спечели от тях, освен, че ще експлоатира година и половина футболните им умения?

– Ние мислим за цялостната полза за клуба и ползата за играчите. Току и Маркиньос ни дават възможност да се усъвършенстваме игрово и същевременно на тях възможност да играят и да демонстрират техните умения тук на европейския пазар. Това е печеливша ситуация по всички възможни начини: икономически играчите са тук без трансферна сума и на всичко отгоре имаме опция да купим Маркиньос в края на наема и ще получим проценти от потенциална продажба на Току. Още днес започнахме да виждаме на терена какво биха могли да направят тук и да постигнат с Ботев Пловдив.

– Школата, младите… Вали спомена, че вижда много потенциал в момчетата от школата, но с малки изключения те липсват в представителния отбор за сметка на скъпо платени чужденци, които така или иначе ще се нуждаят от адапатация! Какви са плановете ви за тези момчета, които в момента с в U19?

– Всъщност не съм съгласен. Играем с много млади играчи в първия отбор. Дори възстановяваме такива играчи, които са напуснали в миналото. Те се представят добре и това е една от целите ни тук. Смятаме, че имаме много потенциални играчи за първия отбор, чиито качества искаме да подобрим и развием. Но когато заговорим за професионален футбол от първо ниво, имаме нужда и от помощ отвън.

– Българският футбол страда от липсата на интензитет и бързина. Освен слабите ни съдии, които допринасят за това по време на мачовете, другата причина е тренировките при подрастващите, които очевадно, за всеки гледал заниманията в чужбина, се провеждат на бавни обороти. Как и кой възнамерявате да натоварите с отговорността да направи юношите от школата на Ботев Пд конкурентоспособни на тези от Сърбия, Хърватия, Румъния…, а след това и на тези от Западна Европа?

– Нашата цел е да изградим методология за подобряване на местния футбол чрез въвеждане на варианти и да направим българския футбол конкурентоспособен. Българският футбол е технически добър и трябва да е на едно много по-високо ниво от това на което е в момента. Ние ще направим всичко възможно за да помогнем това да се случи. Въпросът тук е, дали настоящите футболни деятели искат това. Все още не го виждаме.

– Дублираш отбор! Кога и защо?

– Дублиращ отбор ще има, но ние току-що пристигнахме. Търсим варианти и не бързаме с тази част от проекта, която трябва да бъде солидна от самото начало. Искаме да направим солидни крачки, а не да претупаме темата.

– Базата! Какво трябва да се подобри?

Имаме най-добрата база в България. Няма съмнение в това. Разбира се, трябва да направим подобрения, за да оптимизираме работата на всички нива. Никога не сме доволни от това, което имаме и това е нашият начин на работа. Винаги трябва да се усъвършенстваме.

– Стадион Христо Ботев със сигурност е една от основните опорни точки, на които се крепи концепцията ви за развитието на клуба! Бихте ли разкрили, как според вас дострояването на стадиона ще повлияе на клуба или по-скоро, какви са вашите планове и идеи?

– Няма да има нещо по-вълнуващо от първия мач на новия ни стадион. Изграждаме топ европейски стадион, най-добрият, който ще има в България и с категория за домакин на финали на европейски състезания. Модерен стадион с всички налични технологии и най-важното, където феновете и играчите ще се чувстват като у дома си. Там трябва да е нашата крепост. Крепост невъзможна за превземане!

– Ще подпише ли Ботев Пд нов договор с Тодор Неделев и на какъв етап са преговорите, които знаем, че се водят?

– Тодор е много важен играч за нас. Неговата контузия, само няколко дни след като пристигнахме, ни удари силно. Разговаряме с него и очакваме преговорите да приключат по най-добрия начин за Ботев, а именно  той да остане в клуба.

– И последно нека се върнем към представителния отбор! Виждайки продукцията от началото на сезона, която отборът представя на зрителите, мислите ли, че вие като ръководство, треньори и футболисти можете реално следващия сезон да се борите за евроквоти и то само при положение, че Ботев Пд запази мястото си в елита през тази година?

– Както обясних преди това, нашата цел е превъзходството. Превъзходството за нас означава да останем в първа лига. Превъзходство означава да отидем в Европа. Превъзходство е да печелим титли. Превъзходство е да обновим клуба и той да започне да се самоиздържа. Искаме един перфектен професионален клуб.

– Опишете бъдещето на Ботев Пд с Антон Зингаревич като собственик и вас като директор с три думи!

Обновяване, растеж, титли!

– Благодаря за отделеното време и успех в начинанието!