Вчера шефът на съдийската комисия Костадин Гергинов даде пресконференция, в която се опита да обясни част от спорните ситуации в шампионатните двубои от началото на пролетния полусезон. Като всеки човек, който говори пред медиите в продължение на повече време, и Гергинов не е застрахован от гафове при разискване на тази твърде щекотлива тема.

Нека погледнем пресконференцията от забавната й страна:

За дузпата, която отсъди, а след това отмени Никола Попов на мача ЦСКА 1948 - Левски

“Никола Попов допусна грешка с това, че промени решението си. Това нещо е допустимо от футболния правилник. Преди играта да бъде подновена съдията може да промени решението си. Аз разговарях с него и неговите думи буквално бяха, че за него е имало симулация. Отсъждайки наказателен удар, показвайки наказателен удар, ние не бягаме от това нещо, което всички видяха. Като на видео си е превъртял ситуацията в главата и е видял, че вратарят играе с топката, отклонява я леко. Състезаетлят на ЦСКА 1948 я настъпва и оттам се получава това нещо, че има симулация. Съдийската комисия подкрепя Никола Попов - разговарях и вчера, и днес с него. Просто оттам идва цялата полемика.

Както казва УЕФА в своите препоръки: съдията трябва да има кураж да вземе едно решение. Той го намери този кураж в себе си.”

Съдийство и журналистика: Песимистът Гергинов

“Съдийството и журналистиката си приличат по едно нещо. Трябва да са обективни. Ако можем да направим този синхрон, да махнем очилата и да не сме пристрастни, а да гледаме обективно, би било чудесно. Съмнявам се, че ще се получи.”

Само за съдийството

“Много лошо. Крайно незадоволително, но това е дейност, в която се гласува доверие на един човек на терена и се кръстиме да го оправдае. Какво можем да направим? Виждаме го, че греши. Щом греши, сяда на пейката, почива, говориме с него, разчитаме да извлече необходимите изводи. Лошото е, че разговарях с един млад съдия в Бояна и го попитах след допуснатите грешки:

Какво ти преценяваш като свое представяне?
- Да, много добро.

Как много добро бе, момче, ти имаш две важни ситуации, които ги решаваш грешно. Оттам следва червен картон за противниковия отбор, три жълти картона.

Защо съдиите правят грешки след 80-ата минута?

“Някои грешки стават след 80-ата имнута, когато, вече знаете всички, че мозъкът се оросява по-малко с кислород, губи се мисловният процес, какъвто би трябвало да бъде.”

За претенциите на Берое, че един от головете на Черно море е вкаран, след като играч на моряците чупи носа на Александър Василев при единоборство и е трябвало да бъде отсъден фаул. Гергинов прави коментар, докато върви видео на въпросната ситуация.

“Счупен ли му е носът наистина? Тук ръцете на състезателя на Черно море са прибрани. До момента, в който се появяват ръцете на състазателя на Берое. И тъй като той е по-нисък, неговите ръце влизат под ръцете на състезателя на Берое и той се нанизва в ръцете на нападателя на Черно море. Виждате, че на състезателя на Черно море ръцете са му прибрани до момента, в който се гмурка другият състезател, и той се разперва да си гардира топката. Считаме, че това е естествен елемент от играта футбол. За съжаление се случва все по-често това уродливо явление удар с лакът и блъскане отзад с ръката в тила на състезателите. Това е нашето мнение по тази ситуация.”

Има ли светлина в тунела?

"Светлина в тунела има. Само се надявам да не е от насрещно идващ влак. Тъй като аз съм бивш локомотивен машинист и затова ви го казвам така."