Щом срещнем или видим една силна жена, мигновено сме привлечени от нейната увереност и ни се струва, че тя има всичко – успешна работа, прекрасно семейство, добро здравословно състояние и дори достатъчно време да помага на другите и да води активен социален живот. Но зад широката усмивка и разбиращия поглед много от тези силни жени са раними момичета, които са на ръба да рухнат физически и психически.

Ето защо много от силните жени всъщност крият в себе си много болка и страдания:

1. Силната жена разчита само на себе си

Силната жена предпочита да е независима и да не се уповава на чуждата помощ. Вероятно дори се гордее с това. Но проблемът е, че всеки от нас понякога има нужда от помощ или от рамо, на което да си поплаче. Да, дори и тя.

Вероятно тя не иска да се натрапва на другите или да ги притеснява с проблемите си или пък смята, че да помолиш за помощ е проява на слабост.

Психолозите обаче са на мнение, че хората, като социални животни, имат нужда от чуждата подкрепа, за да не се сринат психически. Не само че не е проява на слабост, но дори е полезно понякога да искаме помощ.

2. Всички ѝ доверяват проблемите си и тя носи този товар на плещите си

Не е изненадващо, че семейството и приятелите ѝ споделят с нея – силните и независими хора често са по-отговорни, затова хората я възприемат като мъдър и надежден събеседник, пред когото могат да излеят мъката си.

В същото време силната жена не само не споделя за собствените си проблеми, но и много рядко ще седне да клюкарства за проблемите на приятелите и семейството си – тя просто пази всичката болка в себе си и не ѝ намира отдушник. Тя може да стигне и по-далеч – не само да изслушва приятелите си, но и да се опита да реши проблемите им както може.

3. Тя обаче не споделя на никого за собствените си проблеми

Силната жена е готова да изслуша и поеме чуждите тревоги, но не може да говори за собствените си проблеми. Това води до самотност и депресия. Една от причините да не иска да споделя е, че това ще наруши образа ѝ на силна жена.

Само че за да се справим с трудностите в живота и наистина да продължим напред, е нужно да общуваме и споделяме. Както се казва – споделената радост е двойна радост, споделената мъка е половин мъка.

4. Силната жена я е грижа за останалите, но забравя да се грижи за себе си

Силната жена се опитва да помогне на семейството и приятелите си и истински се интересува от тях, но забравя, че тя също има нужда от грижа и внимание, а скоро и останалите започват да забравят този факт. Все пак тя винаги изглежда толкова щастлива, организирана и успяла, че никой не подозира, че може да преминава през тежък период.

Тъй като тя избягва да споделя, когато някой я пита как е, тя винаги отговаря „добре“ и никой не се усъмнява в думите ѝ. А на нея ѝ става все по-трудно да споделя, защото на пръв поглед никой не иска да чуе истинския отговор.

5. Това се отразява и на здравето ѝ

Едно проучване показва, че честото потискане на емоциите натоварва сърцето и увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания.

6. Нейната сила може да е продиктувана от трагична история, която още не ти е споделила

Поговорката „Това, което не те убива, те прави по-силен“ е доказана дори чрез експерименти и проучвания. Една жена може да стане по-силна и упорита след трагичен инцидент или тежък период. Тя може и да е научила много от този труден момент, но това не означава, че не изпитва болка всеки път, щом се сети за него. Тази история все още занимава ума ѝ и е оставила траен белег в сърцето ѝ.

7. Понякога силната жена е на път да рухне и се чувства съвсем безпомощна

Когато е на работа и сред хора, тя си слага маската на преуспяла и уверена жена, но когато остане сама, се появяват всички нейни страхове и съмнения.

Високите очаквания на другите, нейният перфекционизъм, подсъзнателните ѝ тревоги, че не е достатъчно добра, и неспособността ѝ да споделя я съсипват психически ден след ден.

Звучи ли ви познато?