Делото срещу Анита Мейзер ще бъде разгледано тази седмица от Върховния касационен съд. Скандалната миска обжалва наложените й присъди за убийството по непредпазливост на съпруга й Николай Димов и за предлагането на подкуп на разследващ полицай. Тя трябва да изтърпи по-тежкото от двете ефективни наказания, което е 3 години затвор за причинената смърт на 39-годишния културист, пише Дарик.

Мейзер претендира да бъде призната за невинна или наказанието й да бъде намалено. Прокуратурата също протестира срещу решението на Апелативния съд във Варна, настоявайки делото да бъде върнато за ново разглеждане на втора инстанция. Пред Върховния съд е подадена жалба и от майката на Николай, която иска увеличаване на присъденото обезщетение от 100 000 лв. 

Първото дело срещу Анита Мейзер приключи изключително бързо. Едва четири месеца след смъртта на културиста Николай Димов тя получи осъдителна присъда. Пред Варненския окръжен съд Мейзер се призна за виновна по повдигнатите й две обвинения. Според внесения от прокуратурата обвинителен акт смъртта на 39-годишния Николай е настъпила при заснемането на клип, демонстриращ неговата сила. 

Във фаталната нощ на 14 август 2016 г. културистът легнал на масажната маса в апартамента на Анита и поискал от нея да му сложи две „свински опашки” на краката, една на ръцете зад гърба му и две на врата, за които настоял да бъдат стегнати допълнително.

Когато обаче се опитал да се освободи от тях, примката се затегнала и довела и до задушаването му. В същото време Мейзер се опитвала да включи телефон, за да запише клипа. Виждайки че съпругът й получава гърчове, тя изпаднала в паника. Успяла единствено да го освободи от „свинските опашки” на ръцете му.

Мейзер се уплашила, че ще бъде единствената заподозряна за смъртта на културиста и решила да изнесе трупа от апартамента. Бутнала го от масажната маса в сак, който се опитала да издърпа извън жилището.

Тялото обаче изпаднало от чантата. Тогава Анита Мейзер решила да си създаде алиби, че не е била в дома си, когато мъжът й е починал. Тя се измила и преоблякла, а с автомобила си отишла да пазарува до близка бензиностанция, за да може да бъде запечатана от камерите. После посетила магазин за хранителни стоки, където също имало видеонаблюдение и междувременно изхвърлила пакета със „свински опашки", както и тази, която успяла да скъса от ръцете на Николай.
По-късно, след като била отведена за разпит, Мейзер предложила на разследващия полицай Веселин Радев подкуп от 10 000 евро, после – 20 000 евро, а накрая вдигнала сумата до 30 000 евро.

Тъй като Мейзер се възползва от процедурата на съкратеното следствие, наказанието й беше намалено с 1/3 и в крайна сметка тя трябваше да прекара зад решетките 3 години. Заради допуснати процесуални нарушения Апелативният съд върна делото за ново разглеждане на първа инстанция. Този път Мейзер не се призна за виновна. На практика тя получи същото наказание, което обаче не беше намалено с 1/3 и така миската трябваше да лежи в затвора 4 години и половина.  

При обжалването на присъдата си пред Апелативния съд във Варна Мейзер представи нова версия за смъртта на съпруга си. В съдебната зала тя заяви, че не е поставяла "свински опашки" на Николай и не е била в апартамента, когато той е починал. Тогава тя обяви, че казва истината и е искала да го направи още на първа инстанция, но е била посъветвана да не променя първоначалните си показания.

Апелативният съд намали наказанията на Мейзер, като тя трябва да изтърпи по-тежкото - 3 години затвор за убийство по непредпазливост. Освен това магистратите намалиха и размера на присъденото обезщетение на майката на Николай от 150 000 лева на 100 000 лева. 

Именно това е присъдата, която всички страни в процеса атакуват пред Върховния съд. Анита Мейзер ще дочака решението на последната инстанция на свобода, след като в средата на миналата година беше пусната от затвора в Сливен под парична гаранция. Зад решетките тя прекара повече от 22 месеца. Този престой ще бъде приспаднат от окончателната й присъда, ако тя бъде ефективна.

Делото ще бъде разгледано от Върховния касационен съд на 18 януари. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!