Изненадващо за мнозина, президентът на Барселона Жоан Лапорта вчера заяви, че ща направи всичко възможно да задържи Френки де Йонг на „Камп Ноу“, въпреки че каталунците преговарят от доста време за нидерландеца с Манчестър Юнайтед. Веднага след този анонс обаче шефът на „блаугранас“ добави, че в клуба има проблем със заплатите и той трябва да бъде разрешен.

Днес повечето източници твърдят, че нищо около бъдещето на халфа все още не е решено. Според „Марка“ изказването на Лапорта има много ясен подтекст, който най-просто може да се дефинира така: „Ако Де Йонг иска да остане, трябва да намали драстично заплатата си!“.

В момента Де Йонг получава по около 10 милиона евро на сезон. В договора му обаче има клауза, според която от следващата кампания възнаграждението му се увеличава значително. Преди няколко дни „Радио Каталуня“ съобщи, че заплатата на Де Йонг се увеличава до 19 милиона евро на сезон. „Марка“ пък твърди, че през следващата година, с всички допълнителни клаузи и бонуси, Барса трябва да изплати на Де Йонг умопомрачителните 40 милиона евро. Желанието на Лапорта е да постави таван на заплатите в клуба в размер на 10 милиона евро. Това означава, че Де Йонг трябва да се съгласи да се откаже от голямото увеличение на заплатата си, което според договора му с клуба е предвидено да се случи през следващия сезон. В противен случай Барселона ще настоява играчът да бъде продаден.

Ръководството на Манчестър Юнайтед вече е представило оферта в размер на 65 милиона евро плюс допълнителни 20 милиона под формата на бонуси. Медиите в Англия и Испания твърдят, че двата клуба на практика са готови да си стиснат ръцете при тези условия. При това положение топката е в полето на самия играч.