Техническият директор на Милан и клубна легенда Паоло Малдини даде обширно интервю пред “Гадзета дело спорт”, в което говори за спечелената титла на Италия, за развитието на отбора през последните три години и за своите виждания относно бъдещия проект на “росонерите”.

“Титлата е първият триумф на моя нов живот. Този път не играх със скорост и техника, а с ум и ценности. Възприемам го за красиво. Едно нещо обединява този трофей с другите, които съм спечелил: страстта към Милан и футбола. Бих казал, че това е шедьовър. Това е победа на идеите, волята и отборния дух. Останахме на върха в продължение на две години и успяхме да направим нещо невероятно срещу прогнозите. И не е от малко значение, че през последните 20 години Милан беше спечелил само две шампионски титли. Ето защо това ни дава толкова голяма гордост. Титлата ни е подобна на тази, която спечелихме с Алберто Дзакерони през 1999-а, но в този случай тя дойде с по-малко инвестиции и повече идеи. Дали Интер загуби титлата? Има различни мнения. Аз казвам, че събрахме 86 точки и само веднъж в ерата на трите точки за победа Милан е завършвал с повече.

Бих искал да добавя, че ентусиазмът на феновете се дължи и на показаните игра и кураж от страна на отбора. Също така и на решенията за трансферите. Тази зима Симон Кяер беше контузен, а Фикайо Томори нарани своя менискус. Ние нямахме бюджет. Можехме да вземем някого под наем, но вместо това се доверихме на нашите млади играчи, защото знаем, че те могат да ни дадат големи гаранции. От 2019-а насам сме подписали с 21 футболисти. Комбинация от опитни футболисти с мнозина младежи. Аз и Масара разказахме на всеки един от тях историята на проекта ни, който след това беше реализиран. Така че ние бяхме правдоподобни и това е важна част от нашия успех. Разбира се, историите ни бяха различни. Например, от Златан Ибрахимович поискахме да даде това, което може, на отбора веднага, а към млад човек като Пиер Калюлю речта беше: “През първите шест месеца гледай и се учи. Ти си в родината на защитата, така че запаметявай всичко”. Рано или късно, възможността пристига. Аз изградих лични взаимоотношения с играчите. Повечето от тях са млади хора, които се нуждаеха от насоки. Много от тях ме възприемат като втори баща.

Тези 21 играчи, които напълно привлякохме под мое директно ръководство, са в резултат на нетни разходи в размер на 75 млн. евро между покупките и продажбите на футболисти. Когато реших да остана след напускането на Леонардо, си представях, че бюджетът ще бъде по-голям. Идеята за това как да направиш нещата, но не по задължение, а заради твоята убеденост, трябва да надделее над харченето на това, с което разполагаш. Ако мога да спася клуба, аз ще го направя. Това означаваше, че моята визия изцяло се промени. Разбрах, че на младите играчи трябва да им се предоставят възможности. Но е нужно да им вдъхваш доверие, особено в трудните моменти. Нещо, което не ми се е случвало като момче. 

За Майк Менян се доверихме на мненията на Дида, Раньо и Бети - нашите треньори на вратарите. В разговорите ни с него ние разбрахме какво си мисли и какъв е характерът му, както и че има несравнимо желание за победи. Дали съм се чул с Джанлуиджи Донарума? Не, но през годината сме си говорили, като се видяхме и на купона за 40-ия рожден ден на Ибра. Дали се е покаял? Не знам, надявам се, че е щастлив. Той е дал много на Милан. Казваха, че Сандро Тонали може да бъде новия Андреа Пирло, но той се възприемаше като Дженаро Гатузо. Бих казал, че той разполага с характеристиките и на двамата. Той преживя доста трудна ситуация през първата година. Дойде с контузия и беше под напрежението да бъде себе си в любимия си клуб. Ние подходихме с разбиране, като го задържахме при нас, и резултатите са налице. 

Познавах Стефано Пиоли от преди, защото сме играли заедно в младежкия национален отбор. Винаги съм го уважавал като човек и треньор. Винаги съм го харесвал отстрани. Това, което ме изненада, е интензитета, чрез който предава идеите си, и енергията, която влага на “Миланело”. Няколко пъти съм му казвал: “Можеш да сменяш схемите на игра колкото пъти поискаш, но не губи тази енергия, която е жизненоважна за нас”. Той също така е твърд в нещата, които казва. На мен това наистина ми харесва. С Масара често си говорим с него, за да се опитаме да подобрим нещо. Правим това особено когато нещата вървят добре, защото тогава сме по-отворени за диалог. Дали е подходящият човек за започването на нов цикъл? Той определено е важен компонент. 

Сега Милан със стратегическа визия от най-високо ниво може да се състезава с най-големите клубове през следващата година. Ако, от друга страна, изберем визия на поддръжка без инвестиция или идея, ще останем в ситуацията да бъдем сред най-добрите шест-седем отбора в Италия, борейки се отново за Скудетото и за участие в Шампионската лига. Ето защо е време собствениците, “Елиът” или потенциалните купувачи, да затворят този тригодишен период и да разберат стратегията, която искат за бъдещето. С две-три големи попълнения и утвърждаването на настоящите играчи, можем да се борим за нещо повече в ШЛ.

Преговаряме с Дивок Ориги и нещата са доста напреднали. Свен Ботман? Следим го, но има много добри играчи на неговата позиция. Дали Рафаел Леао е непродаваем? Разбира се. Той все още е нешлифован диамант, който се подобрява значително година след година. Взехме го от Лил за 24 млн. евро и веднага му поставихме откупна клауза в размер на 150 млн., защото аз, Звонимир Бобан и Масара повярвахме в него. Той винаги е бил потенциален шампион и трябваше да следва път, който все още не е завършен. Невероятно интелигентен е и се нуждаеше от малко помощ. Доста си говорих с него. Ясно е, че в бъдеще, ако Милан не е на нивото на Леао или той не е на равнището на отбора, нещата ще се променят. Сега обаче израстването е голямо за клуба и за него. Ибра? Поговорихме си с него в понеделник и ще се срещнем след около две седмици. Не виждам проблем да постигнем споразумение. Определено не му е лесно да играе толкова малко. Ще видим какво ще стане през следващите две седмици. Всичко ще бъде направено за негово добро и за това на Милан. От това, което знам, намерението е да продължим напред заедно”, коментира Малдини.

Снимки: Imago