Ново игрище за 2,9 млн. лв. в Шумен пропадна при първите дъждове, съобщава За истината

Многомилионната спортна зала Арена – Шумен протече при първия силен дъжд след откриването й през лятото на 2018 г. Сега същото „поведение“ демонстрира и друга спортна гордост на местната власт – новото тренировъчно игрище на градския стадион „П. Волов“, което даже не е открито. И двете съоръжения бяха финансирани с личната благословия на бившия премиер Бойко Борисов.

За Арена Шумен правителството на ГЕРБ отпусна 8,5 млн. лв. За ремонт на футболния стадион бяха осигурени 3 млн. лв. в началото на 2020 г.

Тези средства трябваше да бъдат само първият транш от общо 12-14 млн. лв., необходими за цялостна реконструкция на спортното съоръжение. Тях Борисов обеща на шуменския кмет Любомир Христов /ГЕРБ/.

Ново игрище за 2,9 млн. лв. в Шумен пропадна при първите дъждове
Снимка: Диана Желязкова
 

По проект, изготвен от община Шумен, първите три милиона бяха за изграждане на ново тренировъчно футболно игрище и нова тренировъчна зала до стадиона. Помощното игрище е с размери 45/75 метра и е покрито с изкуствена тревна настилка.

Именно това игрище сега е нагънато като пясъчни дюни след дъждовете и трябва да бъде ремонтирано, още преди официалното му откриване. Арена – Шумен все пак дочака официалното рязане на лентите, докато спортното игрище даже не е стигнало до церемония по откриването.

Обществената поръчка за проекта беше обявена в края на 2020 г. от община Шумен, която класира на първо място шуменската фирма „Прис“ ООД, предложила оферта за 2,9 млн. лв. Според договора, строителството на залата и игрището трябваше да завърши за общо 190 дни, до края на 2021 г.

В момента обектът все още не е изцяло завършен, а игрището трябва да бъде ремонтирано.
Теренът се е нагънал, тъй като за основа е използвано каменно брашно, което е поело вода от дъждовете, вместо чакъл, както е по проект, обяснява кметът Христов пред местна медия и декларира, че общината няма да приеме обекта, докато фирмата не извърши ремонта за своя сметка.

Вчера работници започнаха да махат току-що поставената изкуствена трева, която покрива игрището. „Ще махнем цялата настилка, после ще дойдат багери да изгребат цялото каменно брашно, не знаем колко е дълбоко. И после ще слагаме фракция, защото така трябвало да бъде“, обясняват строителите.

Тренировъчната зала до игрището е с размери 20 на 29 метра, има места за около 90 зрители и две съблекални. Засега не е ясно какво е качеството при нейното изграждане.