Днес от 12:00 на Лаута се игра дербито в U19 между пловдивските Локомотив и Ботев. Домакините грабнаха победата с 2:0 след попадения на Даниел Маджаров и Марио Начев. Срещата по програма трябваше да се изиграе от 14:00, но бе изместена с 2 часа по-рано. Попаденията паднаха по едно във всяко полувреме.

 

Интересно е, че в състава на гостите личаха имената на цели 6 футболисти от Б отбора, който се състезава във Втора лига на професионалния футбол: Юсеин Касов, Никола Гелин, Даниел Гичев, Иван Иванов, Християн Карастойков и Благовест Величков. Някой би си помислил, че това би дало голямо преимущество на канарчетата в дербито, но се оказа точно обратното. По всеобщо мнение въпросните футболисти, които редовно са налагани в Б отбора, си направиха днес една релаксираща разходка по изкуствения терен на Лаута, носейки фланелките на гърбовете си.

Петимата полеви футболисти с нищо не показаха, че заслужават доверието, което им се е гласувало днес, и доверието, което им се гласува по принцип, бъдейки част от тима, който се състезава в Б група. Напротив, представянето им в днешното дерби би трябвало да е сигнал, че мястото на тези играчи е именно в юношеските формации, където да покажат това, което се изисква от всеки един юноша, а именно себераздаване във всеки един мач. Много млади футболисти през годите си повярваха прекалено рано. Кои заради хвалби по медиите, кои защото бяха любимци на техните треньори и това ги правеше неприкосновени, но имената на повечето от тях вече почти никой не помни и споменава.

Преди 2-3 години отборът на Ботев Пд стана шампион в U17. Припомняме ви този факт, за да ви припомним, че тогава за големите дербита с Локо Пд, ЦСКА, Левски, Лудогорец, Черно море, Септември Сф и т.н. в тима набор 2002, от U19 редовно бе свалян Слави Шопов. Представянето на настоящият футболист на Хееренвеен бе впечатляващо във всяка една среща, в който бе „свалян за да помогне“. 17-годишният тогава Шопов се раздаваше на макс на терена и така в крайна сметка имаше голяма заслуга за спечелената титла, но по-важното е, че поне до този момент, сериозното му отношение във всеки мач и себераздаването, което показваше му се отплаща.

Юсеин Касов, Никола Гелин, Даниел Гичев, Иван Иванов, Християн Карастойков и Благовест Величков сериозно трябва да се замислят, кога станаха онези звезди, които могат да се скатаят и то в дерби с Локомотив Пловдив. Кога изградиха до толкова имената си, че това с което да бъдат запомнени в днешния двубой е разправиите им със съдии и съперници. Техните треньори със сигурност пък трябва да обмислят след днешната продукция, която представиха, къде всъщност е тяхното място? В юношеската формация или в мъжкия футбол при професионалистите, които знаят какво е професионализъм?

В същото време всеки един футболист в състава на Локомотив Пловдив, знаеше защо е днес на терена. Всяко едно от момчетата остави всичко, на което е способно на зеления килим. И въпреки, че по стечение на обстоятелствата, техните имена не са споменавани всяка седмица по медиите, те показаха, че са научени да бъдат отговорни и знаят що е то да носиш фланелката на тима, който те изгражда като футболист. В тима на Локомотив Пловдив за днешния мач нямаше нито един футболист от дублиращия състав, който се състезава във Третия ешалон на мъжкия футбол. Съставът на домакините бе от играчи 2005-а и 2006-а година.