Баскетболистът на Сант’ Антимо Николай Вангелов продължава с доброто си представяне в италианската Серия Б. След четвъртия дабъл-дабъл за сезона, който записа в 13 мача с екипа на тима от Неапол, Sportal.bg се свърза с 213-сантиметровия център, за да ни разкаже за трудния старт и пълния обрат в резултатите за неговия тим, за промяната с новия треньор и как пандемията повлия на баскетбола в Италия.

- Тръгнахте с победа още в началото на сезона и след това рязко дръпнахте назад. Защо се получи така?
- В началото не се разбирахме много помежду си, нямаше отборна химия. Нямаше кога да прекарваме толкова много време заедно и това явно се отрази. Виждахме се само в залата и това беше всичко, нямахме никакви други контакти, които да ни сплотят като отбор. Това беше основният проблем в началото. От там се появи напрежение от страна на клуба, това също повлия на всички – щаб и играчи. И треньорът допринесе за всички тези неща.

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от PSA Partenope Sant’Antimo (@partenopesantantimo)

- Какво не ви се получаваше в играта?
- Виждането на треньора Енцо Патрицио беше различно. Този отбор не беше за неговата игра. Той променяше нещата във всеки мач. Имаше страшно много тактика. Обръщаше повече внимание на схемите на другия отбор, отколкото да гледа нашия отбор и нашето нападение. Заради това нападението много ни куцаше, защото обръщахме изключително малко внимание на него. Пък и неговата концепция в защита беше малко странна и явно трябваше малко повече време, за да се разбере от играчите. От началото на сезона до последния мач на стария треньор, все още не знаехме какво точно трябва да се прави в защита.

- Какво се промени с идването на новия треньор Аугустино Орильо?
- Самият треньор подтиква отбора да бъде по-сплотен. Не знам как го прави. Това си дойде от самосебе си. Той като характер е такъв, че обича да обръща внимание на всеки, гледа да разговаря индивидуално с всеки, правим доста индивидуални тренировки. Доста често се случва индивидуално да гледаме видео, за да си видим грешките и хубавите неща, които сме направили. Като цяло много ни опрости нещата в защита и в нападение. В моменти имаме 4 схеми, но зависи от мача, случва се да ползваме и цял мач само една схема. Това доста допринася за концентрацията на отбора. С предишния треньор беше пълен хаос, имаше ужасно много неща, които трябваше да запомним и не успявахме да се концентрираме върху това, което се случва на игрището. Все пак това е баскетбол и всичко може да се промени. Няма как да стане точно така, както ти го искаш.

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от PSA Partenope Sant’Antimo (@partenopesantantimo)

- Какво ви казва треньорът преди мач?
- Той просто казва, че сме се качили на един влак от позитивни моменти и да се задържим колкото може повече на него. Да си играем нашата игра, да се забавляваме най-вече и да сме концентрирани.

- С какви амбиции тръгнахте този сезон и как се промениха целите в хода на първенството?
- Амбициите ни в началото бяха да вземем Суперкупата, но това така и не се получи. Другата ни цел за сезона е да сме в Топ 4. Има шанс да се случи. Като дойдоха негативните моменти целите рязко се промениха и единствената ни цел беше да останем в групата, да не изпаднем. Сега целите пак се вдигнаха. Играем мач за мач и сме концентрирани върху това, че най-вероятно ще играем плейофи.

- Има ли сили отборът да постигне нещо запомнящо се, с оглед на лошия старт, който ви костваше доста точки?
- С тази концепция и с този треньор, отборът има още по-голям потенциал, който трябва да покажем. В момента показваме около 40% от потенциала си.

- Напоследък правите много силни мачове, да не сте се хванали с някого на бас колко пъти ще запишете дабъл – дабъл този сезон?
- (Смее се). Не, това се дължи изцяло на мотивацията на отбора. Всичко е чисто психологически.

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от PSA Partenope Sant’Antimo (@partenopesantantimo)

- Как се отрази пандемията на баскетбола в Италия?
- Има доста фалирали отбори, особено във Серия А2. В момента в Серия Б има доста играчи, които миналия сезон са били в Серия А2 и са взимали стабилни заплати. Има играчи от Серия А, не мога да кажа, че са били титуляри, но все пак имат някакво игрово време там, също са слезли до Серия Б. Не знам дали е от финансова гледна точка или просто в Серия А2 са малко по-нестабилни отборите или пък няма място за всички. Наистина, има доста класни играчи и не мога да си обясня защо са в Серия Б.

Вижте тази публикация в Instagram.

Публикация, споделена от PSA Partenope Sant’Antimo (@partenopesantantimo)

- Защо интересът към Серия Б е толкова сериозен?
- В Серия Б заплащането винаги е било малко по-високо от това в Серия А2. Зависи и от играча, но в Серия Б повечето отбори са в малки баскетболни градчета и имат страшно много спонсори. Винаги успяват да намерят много големи бюджети. Първите четири отбора в нашия регион имат по-големи бюджети, отколкото в Серия А2.

- Как се играе без публика?
- Взех да свиквам. Но това много влияе на съдиите, защото няма кой да ги контролира.


Снимки: Facebook/Partenope Sant' Antimo PSA