Направиха нов документален филм за бразилската легенда на световния футбол Пеле и го сравниха с две величия от съвсем различни области. Лентата е налична в платформата "Нетфликс" след подобни такива за легендарния баскетболист Майкъл Джордан, покойния Диего Марадона и бразилския пилот от Формула 1 Аиртон Сена.

"Той е човек, за когото хората не знаят много, въпреки огромната популярност на името му. Искахме да покажем как едно обикновено момче става човек с митичен характер, който запазва и до днес", заяви режисьорът на филма Бен Николас за "Ройтерс". Той е дал фокус върху периода от 1958 до 1970, когато Бразилия печели три от четирите световни титли и ролята на Пеле. Извън терена пък лентата показва живота в Бразилия в края на 50-те години на миналия век и последиците от военния преврат в страната през 1964.

"Ако Пеле и Бразилия не бяха спечелили през 1970, нито Пеле щеше да бъде познатият ни днес Пеле, нито Бразилия щеше да бъде Бразилия. Това е печат на неговата идентичност и тази на страната, що се касае до футбола", казва другият режисьор Дейвид Трайхорн.

Филмът е 108 минути и избягва сравнения с Диего Марадона, Лионел Меси и Кристиано Роналдо, които често са споменавани с Пеле в спорове за най-добрия футболист за всички времена.

"Няма никакво значение дали след Пеле има някой, който е по-добър от него. Може би Меси е, може би Роналдо е. Дори и да е така, те не са Пеле. Знам колко големи футболисти е имало и преди него, но той бе истински пионер. За футбола той беше Елвис Пресли (музиканът), той беше Нийл Армстронг (първият човек, стъпил на Луната)", казва още Трайхорн.