През настоящата седмица юношеският сайт BgDerby.com ще Ви срещне с някои от най-талантливите вратари сред юношите. Начало на рубриката поставя вратарят на Берое - Радостин Георгиев. Стражът е роден на 24-ти юли 2003 година в Карлово. Георгиев пази във формацията до 19 години на "заралии" и е неизменна част от юношеския национален отбор на България.

 - Успяваш ли да намираш начин и къде тренираш по време на карантината?
 - Да, успявам. Тренирам вкъщи всеки ден. До момента, в който си останахме по домовете, нямам почивен ден, защото за мен това е много важно. Според мен спортист, който иска да постигне високи резултати, трябва да работи всеки ден и да се усъвършенства.

 - Трудно ли е за един вратар да поддържа добра форма в домашни условия и на какви упражнения наблягаш?
 - Много от нещата, които прилагаме при вратарските тренировки, не могат изцяло да се прилагат в домашни условия, но се старая повечето от тях да ги изпълнявам.

 - Да се върнем към футбола, как стана преминаването ти в отбора на Берое?
 - Играех за отбора на Левски Карлово. През 2016г. имахме контролна среща срещу отбора на Берое 2004г. Имах добри изяви в мача и след няколко дни ме потърсиха от Берое.  И за миг не се замислих. Това е голям отбор с история.

 - През този сезон, въпреки че си роден през 2003 година, записа множество мачове с формацията до 19 години на „заралии“. Как се случи така, че стана част от U19 на „зелените“ и има ли по-специален мач за теб?
 - Вратарят на U19 беше контузен и трябваше да изберат вратар, който да го замести. Тогава избраха мен. С течение на времето показах добри изяви и останах в този отбор. Специален мач за мен беше когато бихме отбора на Левски София с 2:1

 - Ти си неизменна част и от юношеския национален отбор на България за набор 2003, в лицето на кой вратар виждаш най-голяма конкуренция под рамката в тима на "лъвовете“?
 - С всички вратари, с които съм бил в Националния отбор, е имало уважение и респект един към друг. Естествено, между нас има конкуренция, но това е част от играта.

 - Какво не ни достигна на изминалите европейски квалификации за набор 2003?
 - И в трите мача положихме доста усилия, създавахме добри положения, но не успяхме, нямахме късмет.

 - Берое разполага с един от най-добрите вратари в Първа лига – Душан Перниш, учиш ли се от него и участвал ли си в тренировки на мъжкия отбор?
 - През 2019г. бях на лагер с мъжкия отбор на Берое. Бях в стая с Душан Перниш. За мен това е най-добрият вратар в България, доста съвети ми е давал, за което съм му много благодарен. От този човек можеш да научиш много, защото е голям професионалист.

 - Имаш ли любим вратар, от когото се учиш, както и любим европейски отбор?
 - Любимият ми вратар е Давид де Хеа, а любимият ми европейски отбор е Реал Мадрид.

 - Какви са твоите мечти и амбиции във футбола, очакваш ли предложение за договор от Берое?
 - Моите мечти и амбиции са точно такива, да сключа договор с първия отбор на Берое.

 - Ти си родом от Карлово, имаш ли наблюдения върху развитието на местния отбор и как ти се струват условията за футбол в родния ти град?
 - Никога не забравям от къде съм тръгнал. Отборът в Карлово ми даде начален старт. Когато се прибирам в Карлово и имам възможност наблюдавам техни мачове и дори техни тренировки.

 - Какво бе първото ти впечатление от отбора на Берое, когато те привлякоха? Как оценяш материалната база на тима?
 - От първия ми миг до ден днешен в Берое се чувствам много добре, уважаваме се взаимно всички. В този отбор работя само с професионалисти, които обичат работата си. Материалната база на Берое притежава доста добри терени, които са на високо ниво.

 - Кой е най-добрият вратар в Първа лига и кой е най-добрият млад вратар според теб в професионалния ни футбол?
 - Според мен най-добър вратар в Първа лига е Душан Перниш, а най-добър млад вратар - Даниел Наумов.

 - Добра идея ли би било България да взаимства практиката от някои държави, в които вратарите са изцяло местни кадри? Това би ли спомогнало за развитието на вратарите у нас?
 - Аз не мога да преценя дали това е добра практика. Според мен самият клуб може да вземе това решение, дали в отбора да има само местни кадри или играчи от други държави.

 - Каква марка вратарски ръкавици ползваш и какво е най-важното за теб, когато избираш ръкавиците?
 - Аз лично съм се спрял на вратарски ръкавици RG. Това са ръкавиците, които ползвам от самото начало и съм много доволен от тях. А и RG го свързвам с моето име.

 - Как успяваш да запазиш концентрация по време на мач?
 - По време на мач се стремя да бъда изцяло концентриран в играта. Внимавам да не се разсейвам и да се фокусирам в дадения мач.

 - Кой е най-добрият ти мач до момента в кариерата?
 - Имам доста добри мачове, но няма да забравя мача срещу Ботев Пловдив, който се игра в Стара Загора и бихме 1:0.

BgDerby.com